Chaga2

Jag plockade som sagt några sprängtickor när vi var i Dalarna sist. Sprängtickor är en svamp som växer på björkar och alar. Jag trodde att de bara växte på björkar så jag missade några som växte på alar, men jag vet var de finns så nästa gång ska jag hämta dem. Dessa svampar har använts under lång tid i Ryssland i form av te för dess hälsobringande effekter. Där kallas den Chaga. Själv hörde jag först talas om sprängtickor efter att jag fått en flaska Roomi rabarber och lingondricka. Drickan var väldigt besk, något som fick mig att granska innehållsförteckningen. Och där fanns något som jag inte tidigare hört talas om. Nämligen sprängticka, numera veta jag att det inte var tickan som gav den beska smaken utan de andra ingredienserna.

Men min nyfikenhet var i alla fall väckt och jag kollade upp på nätet vad det var. Efter att jag lärt mig att sprängtickor är otroligt starka antioxidanter och innehåller en massa ämnen som är bra för kroppen.

Jag tar en bit stor som en böna ungefär (eller flera mindre) som jag kokar en ca en liter vatten. Jag låter det hela koka i minst en kvart, gärna längre. Första gången jag kokar en bit sprängticka blir teet mörkt färgat och får en sötaktig vaniljsmak. Man kan koka samma bit flera gånger och när den inte längre ger någon färg är det dags att ta en ny bit. Det är ingen risk att man dricker för mycket av teet och Viktor som är 10 år tycker om det också. Så han dricker en mugg då och då.

Det jag och Sandra märkt är att vi båda slipper den eksem som vi båda har haft länge. Vi har druckit i ungefär två veckor snart. Och lindringen av eksemet började inom ett par dagar. Det finns även forskning som har visat att sprängtickete är väldigt bra för de som lider av psoriasis.

Om man ska plocka på träd i skogen behöver man ha markägarens tillåtelse. Annars finns det att köpa men är rätt dyrt.