Stamkniv

Ett verktyg som jag tänkt skaffa en längre tid är en stämkniv. En stämkniv är ett verktyg som har en egg som ett stämjärn längst fram där spetsen på en vanlig kniv brukar vara. Men den har även en egg på ena kanten som en kniv har. Med en stämkniv kan man ta en hammare eller ett vedträ eller liknande och slå bak för att få mera kraft när man bearbetar trä. Det här gör en stämkniv till ett mer universellt verktyg. Det enda man får göra avkall på är att spetsen är 90 grader. Det finns flera olika märken i olika prisklasser.

Efter lite velande beslutade jag att jag inte ska köpa någon utan ta en gammal morakniv och konvertera till en stämkniv. Så jag tog min dremmelkopia och slipade till en stämjärnsegg på kniven. Dock med eggfaser på båda sidorna, ett stämjärn har ju avfasning bara på en sida. Efter lite testande har jag konstaterat att eggen behöver bli lite spetsigare och att det inte direkt var en snygg lösning men att den fungerar.

Den här stämkniven kommer att bli ett bra verktyg att ha med i skogen när jag behöver göra lite mer grovarbete i skogen.