Skomakarbär

I fredags var vi alla tre ut på Järvafältet för att kolla om det har kommit några kantareller. Vi tog med blåbärsplockaren för att kunna plocka bär också. Vi hittade en hel del kantareller mest bleka kantareller som är de som kommer tidigast på året. Tyvärr verkar det inte bli något karljohanår i år.

Några liter blåbär blev det också. Vissa är svarta och kallas skomakarbär. Förr i tiden trodde man att de var oätliga. Men de går utmärkt att äta. Att de är svarta beror på en genetisk variation som leder till att de saknar det blåa vaxöverdrag som som heter eproinosum. Gnuggar man ett vanligt blåbär så blir det att se likadant ut.

Vi såg även en snok som var i full färd med att äta en groda. Tyvärr han jag inte få fram kameran innan den hann undan. Samt tre rådjur, en hare och oräkneliga myggor.