Byxlös

Här kommer nästa tips om vilken utrustning som kan vara bra att ha i skogen. När det kommer till att ha något på benen är det byxor som gäller. Shorts eller kjol är inte praktiskt. Det finns nog knappast några ställen där det inte finns mygg, knott, broms eller fästingar i Sverige om man är i skogen. Därför ska man ha hellånga byxor. Är det för varmt för långa byxor tycker jag att du ska åka till stranden i stället. Mygg har även en förmåga att sticka rakt igenom tygsorter som inte är tillräckligt tätt vävt. Jeanstyg är ett sådant tyg. Det är en av anledningarna till att jeans inte är optimalt som skogsbyxor. En annan anledning är att tyget inte alls är vattenavstötande. Det finns andra tygsorter som är bättre på det viset. Därför kan det vara bra att lägga lite extra pengar på ett par riktiga vildmarksbyxor. Det finns många olika märken och jag ska inte nämna några här. Det jag brukar vilja ha är bra med fickor. Så ett par benfickor utöver vanliga är bra att ha. Och dessutom är det bra om någon av fickorna går att stänga med dragkedja. Längst ner ska man ha en så kallad dragsko eller liknande som gör det möjligt att dra åt så att det blir tätt mot skorna. För att byxorna ska stå emot väta bättre kan man även impregnera dem. Det finns flera olika sätt och där får du experimentera lite för att hitta den metod som passar dig bäst.

I övrigt ska byxorna vara bekväma förstås och det är bra om de sitter löst och ledigt så att man kan få på sig ett par långkalsonger under utan att det blir obekvämt. Jag undviker Gore-Tex och liknande ”membran” material. De är bara onödigt dyra och andas inte så bra som reklamen vill påskina. Då är det bättre med riktiga regnkläder om det är vått ute. Men mer om det i ett annat inlägg.