StensötaNär jag var i skogen i helgen plockade jag inte bara lingon jag hittade även en annan växt som är intressant, nämligen stensöta. Stensötan är en ormbunksart vars rötter har en intensiv söt och lakritsaktig smak. Stensötan växer oftast i mossan på stora stenar och har små liksom bulliga blad. Smaken på roten går inte att ta miste på. Det räcker att ta en pytteliten bit i munnen för att hela munnen ska fyllas av smaken som kan vara för mycket i sig. Viktor fick smaka en bit som var en gånger en millimeter och hans kommentar när han tog den i munnen var ”Oj!”.

Den söta smaken kommer från ett ämne som heter osladin som ger 500 gånger sötare smak än socker. Stensöta är alltså skogens egen stevia:-) Jag tog med mig en bit av roten som jag torkade. När jag kokar sprängtickete tar jag en bit som är en halv centimeter lång ungefär och krossar i en mortel och låter koka med. Det ger en sötare lakritsaktig smak på tickateet.