AnorakDet finns en hel del olika plagg man kan ha på överkroppen. Men närmast kroppen tycker jag att bomull är det som fungerar bäst. Det är skönast och tar upp fukt utan att börja lukta som konstfibrer har en tendens att göra. Vissa tycker bäst om ylle och visst är det varmt på vintern men det kliar ofta åtminstone lite grann. Många underställ är av konstfiber och är det vinter kan det vara bra men se till att det är ett riktigt kvalitetsunderställ.

Mina beskrivningar om utrustning omfattar vår, sommar och höst. Vinter är så speciellt att det kräver en särskild genomgång som kommer senare. Beroende på hur kallt det är har jag en t-tröja underst eller en tunn tröja med långa ärmar. Nu på sistone har jag faktiskt hittat en riktigt mjuk bomullsskjorta som jag ofta har på mig också. Är det varmt och lite/inga mygg räcker det med en t-tröja. Annars om det är lite kallare eller om myggen är gåpåiga kan en långärmad tröja vara bra eller en skjorta. Men blir det höst som nu är det en jacka av något slag som funkar bäst.

Alla tillverkare av friluftskläder har en uppsjö av modeller. Men den modell jag gillar bäst är anoraken. Den har en stor ficka som täcker större delen av magen och dragkedjan går bara ner till fickan. Många modeller har också en ficka bakom magfickan där man kan stoppa in händerna och värma dem eller förvara saker. En riktig anorak har alltid en luva och den kan vara skön att dra upp om det drar kallt eller om det börjar regna. Den största nackdelen med en anorak är att om man blir varm är det inte lika lätt att reglera värmen genom att öppna upp. Vanliga jackor har ofta en uppsjö av fickor och det kan vara något som man gillar om man har mycket saker man lägger i fickorna och vill hålla isär dem. Som vanligt är det en smaksak, men prova gärna med en anorak.

Som alltid när det gäller friluftskläder finn en uppsjö och priserna kan vara allt annat än modesta. Och egentligen går vilken bekväm jacka eller tröja som helst bra bara den uppfyller sitt syfte. Skogen ska inte vara otillgänglig bara för att man inte vill lägga en förmögenhet på utrustning. Test dig fram och använd det du har hemma redan. Saknar du något kommer du att märka det och kan komplettera vid behov.