FrostIgår natt var första natten med frost, det innebär en del saker i skogen. Många bär får man sluta plocka efter första frosten. Särskilt blåbär är känsliga. I år har i och för sig blåbärssäsongen passerat innan frosten kom. Även många svampar tappar kvalité efter frost. Men vissa bär blir bättre av att frysa. Det är de beska och rejält sura bären. Som tranbär, rönnbär eller slånbär. Inga av dessa bär blir riktigt söta efter att de frusit men de blir ätbara. Rönnbär plockade jag för många år sedan och gjorde marmelad av. Det smakade helt okej, i år har jag tänkt plocka rönnbär och torka och ha i gröten på morgonen. Om det går ska jag även försöka pulverisera dem. Jag är även sugen på att åka till Dalarna och plocka tranbär. Jag vet inget ställe här i Stockholm där det finns tranbär och de växer kanske inte så långt söderut. Det ska vara ett av de nyttigaste bären men är väldigt svårplockade. De tranbär som växer i Sverige är mycket mindre än de man köper i butik. De i butikerna är odlade av den Amerikanska sorten. Tranbär växer även en och en och ligger oftast direkt på underlaget så det går inte att använda någon plockare. Och så växer de på myrar och liknande blötmark. Det hela gör att jag inte räknar med att få ihop så jättemycket tranbär.