HöstlövNu är den här på riktigt. Hösten alltså, lövträden vet vad de ska göra då. De ska samla in all energi som finns i löven och lagra i resten av trädet så att det har till våren. När det är klart släpper de löven som faller till marken. Löven tål inte frost och skulle förstöras om den fick sitta kvar. Under den här processen kommer löven att ändra färg och i vissa fall blir det vackert som ett fyrverkeri med rött och gult och brunt i en mängd olika nyanser. För träden är det ren energiåtervinning, för oss är det ett energitillskott. I alla fall ger det mig en massa mental energi att ge mig ut i naturen under den period när löven är som mest färggranna.

Det finns något som heter färgterapi där patienterna får sitta i en stol och blir behandlade med ljus i olika färger. Behandlingen ska ge energi och vara bra mot depressioner. Men de som går på sådana behandlingar kan spara pengarna på hösten genom att helt enkelt gå ut i skogen. Då kan de ju få alla andra fördelar också.

Alla årstider är bra på sitt sätt och hösten är en av mina favoriter inte bara tack vare det ymnighetshorn som naturen öppnar i form av bär och svamp. Det är även den vackraste årstiden på året. På svampturen är det svårt att slita blicken från trädens alla färger och titta ner för att leta efter svamparna. Men svamparna är också vackra på sitt sätt. När löven sedan har ramlat av öppnar en annan rymd upp sig i skogen och det blir mer luftigt och fyrverkeriet ligger framför ens fötter när man går där. Även luften blir friskare och ger energi när man är ute.