RönnbärI år är det ett dåligt rönnbärsår och det beror inte på hur vintern kommer att bli. Utan är ett resultat av att förra sommaren var dålig för rönnar. De bildade nämligen anlagen för årets blommor redan förra året och om det var för torrt eller kallt eller något annat som inte är optimalt för rönnen bildas få blomanlag. Är det få blommor blir det få bär. Så enkelt är det. Men jag har i alla fall lyckats hitta några träd med rönnbär och har plockat ca en liter.

Det har visserligen varit frost men jag har lagt dem i frysen över natten för att vara säker på att alla har frusit. Rönnbären blir nämligen sötare när de fått frysa. Men de kommer att vara beska även efter att de tinat. Just nu ligger de på tork, sen när de torkat ska jag mala dem och använda till att blanda i min müsli. Rönnbär är väldigt nyttiga, de räknas till det som vissa vill kalla superbär. Men jag tycker att alla bär är superbär. Och man behöver inte köpa några dyra torkade bär i hälsokostaffärer. Skogen är full av superbär det är bara att ge sig ut och plocka. Och än är inte säsongen över.