HuvudetHär den sista kroppsdelen i utrustningsgenomgångarna. Alla har nog hört att man förlorar mest värme genom huvudet. Och det finns diverse procentsatser som anger hur många procent som försvinner genom huvudet. Det stämmer ju att om man inte har mössa på huvudet men är varmt klädd i övrigt kan det försvinna mycket värme genom huvudet. 50% eller mer är siffror jag har hittat men rimligtvis måste det bero mycket på omständigheterna. Men sant är att om du fryser ska du inte gå barhuvad i alla fall. Extra viktigt för mig som inte har något hår på huvudet som naturlig isolering.

För mig är det också extra bra att ha något på huvudet för att skydda mot myggangrepp. En kal hjässa är nämligen ett frestande smörgåsbord för de små blodsugarna. Därför går jag aldrig ut i skogen utan något på huvudet. Det bästa om det inte är så kallt att man vill ha toppluva är en så kallad friluftshatt eller solhatt. Det är en mjuk tyghatt med ett mindre brätte som går hela vägen runt om. Brättet skyddar både mot mindre regnskurar och mygg. Myggen kommer liksom inte under brättet utan håller sig ovanför för det mesta. Keps brukar jag i och för sig också ha rätt ofta och de har bättre skärm för ansiktet.

Andra alternativ som finns är en buff som är en tygtub som man kan dra över huvudet så att den bildar en slags mössa. Men man kan även dra ner den hela vägen över halsen så att det blir en halsduk. Bandana kan vara bra att ha, det är ett tygstycke som man kan använda till lite allt möjligt bland annat att knyta runt huvudet. Jag har tänkt skaffa en bandana men aldrig kommit till skott. Det finns även friluftshattar med myggnät som man kan dra ner över ansiktet. Kan vara praktiskt om det är väldigt mycket mygg.