BjörktickaNär jag först upptäckte att man kan göra te och dricka av sprängtickor (som jag inte ens visste vad det var för ett år sedan) hade jag ingen aning om att det även finns flera andra tickor som går att använda på samma sätt. Den ticka som jag nu fokuserat på växer i stort sett enbart på björk vilket också hörs på namnet björkticka. En fördel med björktickor är att de inte alls är lika svåra att hitta som sprängtickor är. De är så vanliga att om du bara har tillgång till en björkskog så kommer du att hitta björktickor. Små björktickor är en rund vit utväxt, när de blir äldre blir de plattare och blir mer grå eller brunaktiga på översidan. Björktickor börjar växa på hösten men lever i upp till ett och ett halvt år. Så det går att hitta tickor året runt. De är bäst när de är lite mindre. De växer på döda eller försvagade björkar och är parasiter på de levande björkarna. När björken dör kommer de istället att övergå till att bryta ner den döda veden och ta sin näring därifrån. De går alltså att hitta på både döda och levande björkar. Men om man hittar den på en levande björk kan man vara säker på att den inte kommer att leva så länge till.

Att människan använt sig av björkticka i över 5000 år vet vi eftersom Ötzi ismannen hade två bitar björkticka uppträdd på ett lädersnöre. Man vet inte varför han hade björkticka med sig men arkeologerna gissar att han använde den för att behandla sig själv för piskmask de inälvsparasiter han led av. Björktickor har även använts som nåldyna och som strigel för att vässa rakknivar förr. Man har även gjort fnöske på björktickor även om det mest är fnösktickor man förknippar med sådan användning.

Björktickor är inte giftiga men är lite för hårda för att passa som mat. De har en aningen bitter smak och luktar svagt av svamp. Eftersom de inte är så roliga att äta är det bästa sättet att komma åt de hälsosamma beståndsdelarna att koka te på dem. Jag har börjat blanda björkticka i mitt sprängtickete. Jag känner ingen skillnad i smaken men teet blir nyttigare.

När jag säger att teet blir nyttigare undrar ni säkert hur jag kan veta det. Och som tur är forskas det ganska mycket om vilka hälsoegenskaper olika svampar kan tänkas ha. Extrakt från björkticka har i forskning visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, hämma tillväxt av cancertumörer, trigga så kallad programmerad celldöd hos cancerceller, ökar antalet NK-celler, antivirala egenskaper och antibakteriell. Det går utmärkt att göra plåster av färska björktickor. Här är en film som visar hur man kan göra: https://www.youtube.com/watch?v=oXXyXaxP72Y

Jag har bara varit ut och plockat björktickor en gång och hittade då tillräckligt. Jag vill inte göra som när jag plockade sprängtickor att jag tar mer än vad jag behöver. Jag hittade tre, fyra stycken och bäst är det om de är lite yngre eftersom de äldre kan vara mask eller snigelangripna. En av de jag plockade hade några maskhål som jag skar bort. Resten skivade jag tunt och lade att torka på ett tidningspapper. Det torkade snabbt, på vecka var det helt torra. Då skar jag dem med kniv i små små bitar. Det var ett riktigt jobbigt arbete, ungefär som att skära i kork. Nästa gång ska jag försöka finfördela dem när de är färska då var de betydlig lättare att skära.

Björticka2Enligt allemansrätten får man inte plocka tickor från levande träd och jag vet faktiskt inte om det är tillåtet att plocka från döda träd. Om du vill vara säker så fråga markägaren om lov först. Men när det gäller björktickor har jag svårt att tro att någon markägare kan ha något att invända då det kommersiella värdet är obefintligt. Se bara till att inte skada levande träd när du plockar.