Vinterberg

Dan innan julafton har vi åkt till Dalarna. På julafton går jag ut själv en stund och går ner till ån. Jag tänker att det kanske finns något som jag kan plocka trots allt. Det har ju inte kommit någon snö än, marken är bar och det är 8 grader varmt. Jag tittar efter där humleblomstren växer på somrarna men jag kan inte hitta några spår efter dem. Det är en massa visset gräs och sånt som inte går att identifiera. På andra sidan ån växer några granar bland lövträden. Jag har tänkt plocka klibbticka ett tag nu men inte varit ute så mycket i skogen. Det kanske växer på någon av granarna tänker jag. Men det gör det inte. Istället upptäcker jag en jättestor sprängticka på en björk och jag som varit där förut och letat sprängticka. Jag måste ha gått förbi precis på andra sidan av björken med sprängtickan utan att upptäcka den. Men nu har jag så mycket hemma så jag behöver inte mera. Jag tar bara kort på den och lägger på minnet vart den finns. Hittar även en rejält stor fnöskticka och tänker att någon dag ska jag testa att göra fnöske också. Men lämnar den till sitt öde. Efter en stund börjar det regna, det känns lite trist så jag går hem igen. Hem till julfirandet med släkt och familj.

I julklapp har jag fått en kurs i skogsträdgårdsodling i Stjärnsund. En till anledning att skaffa ett torp med rejält stor trädgård på landet.

Det blir inte så mycket skrivet på Skogskraft så här års, det är för mörkt att ge sig ut på helgmorgnarna och det blir lätt att vi kurar hemma på helgerna.