Tranbär

Så här års finns inte så mycket att samla i naturen. Men det finns ett bär som man kan plocka ända fram till våren och det är tranbär. Tranbäret växer på myrar i mossan och ligger ett och ett på mossan och är därför ganska otacksamma att plocka. Nu när vi var i Dalarna hittade jag en myr med ganska mycket tranbär. Som sagt så kan tranbären hålla sig fina hela vintern vilket innebär att man kan plocka dem efter att frosten har kommit. Vissa anser till och med att bären blir godare av att det utsatts för frost innan man plockar dem. Det var frost när jag plockade tranbären och jag fick lov att trycka ner pekfingret i den frusna mossan för att komma åt att få upp varje enskilt tranbär. Men de var fina trots frosten.

Jag hade tålamod nog för att plocka ungefär en deciliter. Det blev ganska kallt åt fingrarna. Men nästa år vet jag var jag ska bege mig för att hitta tranbär och då ska jag göra det tidigare på hösten.

Tranbär är som alla skogsbär väldigt nyttiga och ska vara bra mot urinvägsinfektioner. Om man plockar dem själv får man även tillbringa en hel del tid i skogen och bara det är ju nyttigt.