GuttationPå bilden ser ni undersidan på en klibbticka. Dropparna som man har samlats på undersidan är resultatet av ett fenomen som heter guttation. Växter använder guttation för att transportera vätska upp från marken och ut i hela växten, och ut på ytan. Om luftfuktigheten är tillräckligt hög kommer inte den fukt som hamnar på ytan att avdunsta utan samlas som droppar. Det är lätt att missta dropparna för dagg.

Av någon anledning bildas droppar av guttation på undersidan av klibbtickor utan att det är speciellt hög luftfuktighet. Det är därför vanligt att man ser klibbtickor som har fullt med droppar på undersidan. Det är förstås inte från marken utan från den gran som klibbtickan sitter på som fukten kommer. Det kan man känna på smaken vilken är uppfriskande och har aningen ton av kåda. Nästa gång du ser en klibbticka med droppar på undersidan rekommenderar jag att ni smakar på dem.