NässlorDen här tiden är nässlorna späda och perfekta att plocka. Nu har jag två helger i rad varit ut och plockat. Första helgen fyllde jag en treliterspåse med frostiga nässlor. Nu i helgen tog jag en matkasse med mig som jag fyllde full med späda nässlor. När de är så här små kan man ta hela växten både stam och blad. Handskar är ett måste även om jag minns att min farmor plockade nässlor med bara händer. Jag vet inte om hon hade något trick eller om hon helt enkelt stod ut med att bli bränd. Enligt gammal folktro kan det till och med vara bra för de med ledgångsreumatism att bränna sig med nässlor. Nässlor har även använts som folkmedicin mot en massa andra åkommor, de eventuella medicinska effekterna lämnar jag till ett annat tillfälle.

Nässlor har även använts som mat under lång tid över hela världen och är väldigt nyttigt. I matlagning används nässlorna med fördel på samma sätt som man använder spenat. Men man kan även koka ett närande örtte på torkade blad. De nässlor jag plockade tog jag en del och förvällde och frös in men den största delen har jag torkat. Man behöver inte använda handskar när man hanterar de torra eller torkande nässlorna. Efter bara några timmar börjar den brännande effekten avta efter plockningen. När jag torkar nässlorna sprider jag helt enkelt ut dem på tidningspapper och vänder dem efter någon dag. Efter några dagar är de snustorra då lägger jag dem i en glasburk. Sen är det bara att ta lite nässlor och smula i grytor och andra maträtter.

Nässlorna är rika på A och C vitamin, Järn, kalium, kalcium och mangan. Bladen har även hög proteinhalt. Fröna är rika på olja men tyvärr är den största delen mättat fett. Dessutom finns ju som i alla vilda ätbara växter en massa annat nyttigt, bland annat så kallade fytokemikalier.

Har du nässlor på tomten och tycker att det är ett jobbigt ogräs. Plocka dem och ät upp dem istället för att försöka utrota dem.