Strunt

Just nu blommar tallen. Det kanske inte är så påtagligt som när körsbärsträd blommar. Men kan ända vara bra att veta. Strunt som tallens hanblommor kallas är nämligen ätbara. Jag har själv inte plockat förut, men i år tog nyfikenheten överhand och jag plockade ett par deciliter struntar. Det var lite svårt att hitta bra recept på nätet så jag tänkte att jag kan steka dem med lite vitlök och honung och ha till maten, men det blev inte lyckat. Smaken är ganska fruktigt syrlig med inslag av kåda. Jag kände direkt när jag smakade att det skulle passa bättre som smaksättare i någon efterrätt eller liknande. Nästa försök ska jag nog göra tallstruntsdricka som jag såg ett recept på någonstans.

En annan sak som jag försöker för första gången är grannskottssirap. Recept på hur man gör det har jag sett på många ställen. Granskotten är de ljusgröna nya skott som kommer på våren. Jag har tidigare gjort te av skotten och så brukar jag ta skott och tugga på när jag är i skogen på vårarna. Sirapen är enkel att göra. Man tar bara en glasburk och fyller den till hälften med granskott och så fyller man upp med socker tills burken är full. Sen ska burken stå på en solig fönsterbräda i ett par veckor. Granskotten kommer då att släppa ifrån sig vätska som löser upp sockret så att det blir till sirap. Vätskan från skotten kommer att ge sirapen en syrlig smak av granbarr. Jag har gjort två burkar som inte är klara än. Det ska blir spännande att smaka när det är klart. Om det blir succé så ska jag göra mycket mer nästa år.

Kom ihåg att plocka skott och tallstrunt från levande träd omfattas inte av allemansrätten så fråga markägaren först.