Permakultur

Jag har varit på en kurs hur man anlägger en skogsträdgård. En skogsträdgård är inte en trädgård som ligger i skogen. Utan tvärtom en trädgård som efterliknar hur en skog växer. Det mesta som man odlar där ska gå att äta, vissa växter kan tillföra näring och andra locka pollinerare. Grundtanken är att man odlar fleråriga växter som ger ätbar skörd. Då minskar arbetsinsatserna för att så och bearbeta marken innan sådd. Det finns även andra fördelar som att skördesäsongen blir längre och att näringsinnehållet i perenna grönsaker är högre än i ettåriga. Kurshållarnas entusiasm var verkligen smittande och jag köpte några plantor som jag planterat. Hos mina föräldrar i Dalarna står numera två valnötsträd som så småningom kommer att ge massor av valnötter. Och så har de två aroniabuskar som ger nyttiga och goda bär. Här hemma i Sollentuna har jag än så länge bara planterat en lungrot. Men jag sneglar på blomrabatten och har mina planer på vad man kan göra med den.

Kursen gick i Stjärnsund och var verkligen bra. Jag kan rekommendera alla som gillar att odla ätbart att gå den. Läs mera på http://stjärnsund.nu.