Lingonvitmossa

I vanliga fall gillar jag inte när man blandar in frukt eller annat sött i maten. För mig hör det söta till efterrätten. Men det finns några undantag och lingon är ett av dem. Att äta pannbiff med rårörda lingon eller varför inte till den stekta strömmingen är verkligen något som förhöjer. Även om lingon förmodligen äts på de flesta platser där det växer förknippar jag det starkt med Svensk mattradition. Att det är på det viset kan ha att göra med att lingon förr var ett mer eftertraktat och använt bär än vad till exempel blåbär var. Lingonets stora historiska popularitet har förmodligen att göra med dess naturligt höga innehåll av bensoesyra vilket är ett naturligt konserveringsmedel. Bären kunde till skillnad mot blåbär lagras mycket lättare under vintern. Bären innehåller så pass mycket bensoesyra att de användes som konserveringsmedel tillsammans med andra frukter och bär. Man blandade helt enkelt lingon i sylt och saft för att förlänga hållbarheten. Det här var en väldigt eftertraktad egenskap på den tiden då socker var en lyxvara som bara överklassen hade råd att frossa i. Ett vanligt sätt att förvara lingonen var som så kallade vattlingon. Man lade helt enkelt lingonen i en glasburk och hällde vatten över tills det täckte lingonen. På det här viset kunde de förvaras mycket länge, tills man ville äta dem. Osockrad sur sylt kunde man även koka vilket också hade bra hållbarhet.

På engelska heter lingon lingonberry. Och man tror att det var vikingarna som förde med sig traditionen att äta lingon till Skottland där bären också växer vilt. Det här visar vilken lång tradition lingonen har här.

Nuförtiden äter vi lingonen mest som sylt, lingondricka, rårörda eller i något bakverk eller maträtt.

Ett nyttigt bär

Lingonet har visat sig vara ett väldigt näringsrikt bär med många positiva egenskaper. Förutom bensoesyran som är konserverande är bären rika på vitaminer och mineraler, betydande mängder av A, C, B1, B2, B3 och grundämnena kalium, kalcium, magnesium och fosfor finns i lingon. Andra nyttigheter är omega 3 och fibrer. Vitaminer är ämnen som är livsnödvändiga för oss människor, men på senare tid har man även hittat en mängd ämnen som inte är nödvändiga för vår överlevnad men som ändå bidrar till god hälsa. En gemensam beteckning på dessa ämnen är fytokemikalier. Fytokemikalierna är molekyler som ingår i växters immunförsvar och skyddar mot skadlig uv-strålning, oxidation av luftens fria syremolekyler (så kallade antioxidanter), virus, svampangrepp, bakterier och skadliga föroreningar. Det skydd som fytokemikalierna ger i växter verkar även ge skydd till oss människor.

En av de fytokemikalier som finns i lingon är quercetin. Quercetin tillhör en grupp ämnen som heter flavonoider och är starka antioxidanter. Quercitin fungerar även som antihistamin vilket lindrar allergiska besvär. Precis som blåbär innehåller lingon antocyaniner som är antiinflammatoriska och dämpar låggradig inflammation i kroppen. Man har även utfört forskning för att se om hela lingon skulle kunna ha några hälsosamma effekter. I ett uppmärksammat experiment delades möss upp i tre grupper, en fick kalorisnål diet, en fick kaloririk diet och en fick kaloririk diet med ett tillskott av lingon. Det visade sig att den grupp möss som fick den kalorisnåla dieten inte så förvånande behöll sin vikt. Den grupp som fick kaloririk diet gick upp i vikt, vilket inte heller förvånade forskarna, men det som förvånade var att den grupp som åt kaloririk diet och samtidigt lingon inte gick upp i vikt. Forskarnas slutsats är att lingon kan vara ett bra supplement för den som vill gå ner i vikt. De möss som åt lingon hade dessutom lägre insulinnivå och lägre blodsockernivå. I själva verket ingick flera bär i studien och det mest anmärkningsvärda var att de möss som fått äta açaibär under studien hade förutom att blir feta även utvecklat fettlever.

Forskning har även visat att lingon verkar hämmande på flera olika typer av cancerceller, bland annat celler från leukemi, tjocktarmscancer och livmoderhalscancer. Tanninerna som finns i lingon har i forskning visat sig ha hämmande effekter på tandköttsinflammation. Det skulle inte förvåna mig om framtida forskning hittar även andra områden där lingon har positiva effekter.

Och så till sist ett recept

På hösten när jag kommer hem från skogen med den första hinken lingon finns det en sak som jag bara måste tillaga och det är lingondricka. Den lingondricka som finns på restauranger ibland är en blek kopia av det du kan göra själv med egenplockade lingon. Här kommer receptet:

2 liter lingon

1 liter vatten

Socker efter smak

Koka bären och vattnet i ca 5 minuter

Kör med en stavmixer för att krossa bären

Sila av bären i en bunke eller annan behållare

Diska ur kastrullen och häll tillbaka bärsaften i kastrullen

Koka ytterligare 5 minuter och smaka av med lagom mängd socker

Skumma av lingondrickan och hälla på rena flaskor

Låt svalna och lagra i kylen

Bärresterna tar jag och lägger i en isbitsform och fryser in, perfekt att ta en lingonisbit i smoothies. När man dricker lingondricka kan man eventuellt behöva späda med vatten.

Så för ditt välbefinnandes skull plocka lingon och njut av dem på det sätt du själv helst önskar.

Källor:

https:// healthyfocus.org/6-proven-health-benefits-of-lingonberries/

http://www.lunduniversity.lu.se/article/lingonberries-halt-effects-of-high-fat-diet

http://www.healwithfood.org/health-benefits/lingonberries-cowberries-medicinal-juice.php