trattkantareller

Är du en person som känner att du gärna skulle vilja tillbringa mer tid i skogen men inte vet riktigt vad du ska göra där? Här kommer en lista med tips med 10 anledningar att ge sig ut i naturen.

  1. Furagering 1 svamp. Ett begrepp som används mycket i engelskan är foraging, vilket betyder att samla ätbart från naturen. Den svenska översättningen blir furagering, vilket historiskt har betydelsen foderinsamling. Men jag har på flera ställen sett att det används på samma sätt som den engelska motsvarigheten foraging. Den mest utbredda formen av furagering i Sverige måste vara att plocka svamp. De flesta jag pratar med gör det i någon form eller har gjort det. Och det finns goda anledningar att plocka svamp. Hösten är ju den vackraste tiden i skogen med alla färger. Luften brukar vara kristallklar och full av fantastiska dofter. Många svampar innehåller dessutom mycket D-vitamin, speciellt kantareller och kan vara en utmärkt källa speciellt för veganer. Om du inte plockat svamp tidigare se till att köpa en bra svampbok och lär dig några arter som du kan börja med. Kantarell är den som de flesta lär sig känna igen snabbt och som man inte förväxlar med någon annan svamp så lätt. Trattkantarell är också en bra matsvamp som man kan hitta i stora mängder om det är ett sådant år.
  2. Furagering 2 bär. Ett annat vanligt höstnöje är att plocka bär. De vanligaste bären att plocka måste vara blåbär och lingon. Men det finns en mängd andra ätbara och goda bär som går att plocka i naturen. Att plocka bär kanske inte är samma nöje som att plocka svamp men jag känner i alla fall en stor tillfredsställelse när jag kommer hem med en hel hink full med blåbär eller lingon. Själva plockandet är kanske inte det roligaste, har man ett bra ställe med mycket bär kommer man förmodligen bara att röra sig inom några hundra meters område. Men det är likväl en naturupplevelse och jag tycker att man gott och väl kan ta pauser ofta och göra annat än att bara plocka när man är i skogen. Jag har beskrivit mer ingående om både lingon och blåbär här och här. Andra bär som kan vara värda är skogshallon, smultron, hjortron, tranbär, björnbär… listan kan göras hur lång som helst- Själv plockar jag mycket blåbär och lingon och mindre mängder av andra bär oftast bara en näve åt gången som jag äter på plats. Nyttigheten är nog det starkaste argumentet för att plocka bär i skogen.
  3. Furagering 3 örter och annat ätbart. Förutom bär och svamp finns även annat som är ätbart och gott i naturen. Framförallt känner jag att jag vill ge mig ut och plocka något på våren. Då är det bladgrönt som gäller. Själv har jag plockat massor med späda nässlor som jag har torkat, dessa smular jag i grytor och annan mat. De bidrar till både smak och är väldigt nyttiga. Kirskål har jag också plockat en hel del, men den tillagar jag på en gång. De som bor lite mer söderut kan även njuta av ramslök på våren. Det finns även fler örter som är ätbara och varför inte plocka ihop sin egen sallad. Genom att även inkludera örter förlänger man säsongen som man kan skörda av naturen rejält. På hösten finns även hasselnötter men då måste man ha markägarens lov innan man plockar. Det är ett passande komplement när man är i svampskogen.
  4. Löpträning. Om ni som gillar löpträning så finns det väl ingen bättre träningsrunda än den som går i skogen. Det stilla lugnet ger en inre frid som gör att löppasset piggar upp mer än annars. Dessutom är den rena luften i skogen ett stort plus. När man anstränger sig öppnar lungorna upp sig och släpper lättare in luft, det gör att det även blir lättar för luftföroreningar att komma in i lungorna. Men i skogen är det minimalt med luftföroreningar det är det bästa stället att springa på. Springer man på en ojämn stig får fötterna parera ojämnheterna vilket bygger upp styrkan i hela nedre delen av kroppen. Detta minskar risken för skador. Om du ska springa, spring i skogen.
  5. MTB. Det finns också de som tycker att cykling är en kul motionsform, jag är mindre förtjust. Men om du ska cykla som träningsform så är vad är bättre än att cykla mountainbike? Det ger en spännande cykling där man själv kan bestämma mycket vart man cyklar. Det blir mer omväxlande än om man cyklar längs någon väg. Se gäller ju samma som för löpningen att luften är renast i skogen.
  6. Promenad. Vill du ha en lite lugnare motionsform så är promenaden perfekt. Det passar alla som kan gå och man kan göra det när som helst om det inte är snöstorm. Fördelarna är egentligen samma som för att ta ett löppass i skogen. Forskning har dessutom visat att man blir lugn och fokuserad av att vara i en naturlig miljö. Att ta en promenad är dessutom det enklaste man kan göra. Bara ta på sig ytterkläderna och köra igång, hur långt man ska gå bestämmer man själv. Bor man inte nära naturen så blir det givetvis lite krångligare men då måste det i alla fall finnas en park i närheten. Lägg rundan så att du blir visuellt exponerad för växtlighet så mycket som möjligt.
  7. Picknick. Packa en väska, en korg eller ryggsäck med fika eller annat ätbart och gå ut i naturen och ha en mysig picknick. På många ställen har kommuner eller privata inrättat eldplatser, där kan man grilla korv och pinnbröd eller kanske något mer avancerat som grillspett. En picknick är alltid mysigt och elden gör något speciellt med stämningen som blir mer magisk. Eldplatsen kan bli basen för kortare utflykter i närheten. Inget är nog mer fascinerande och avslappnande än att se in i en eld som falnar.
  8. Fiske. Att fiska är enormt roligt men kräver lite mer förberedelser. Bor man inte i närheten av någon sjö eller annat vatten måste man transportera sig. Och man måste köpa lite utrustning även om man kan hålla kostnaden på en rimlig nivå om man är nybörjare. Vill man meta är det bäst med levande agn. Det finns att köpa i fiskeaffärer eller så kan man själv leta mask. När man sedan väl kommit ut och börjat fiska så är det det mesta avslappnande man kan göra. Men när man plötsligt får napp blir det samtidigt spännande. Det ger massor med positiva känslor, och fisk vet ju alla att det är nyttigt.
  9. Jakt. Vill man ägna sig åt något som verkligen gör en uppslukad då är jakt grejen. De som håller på är älskar verkligen sin hobby. Men det är samtidigt det som är mest krångligt. Du måste ha jägarexamen och licens för de vapen du behöver. Utrustningen kostar mycket pengar och så måste du ha tillgång till jaktmark. Oftast är det bra att ha tillgång till en jakthund också. När man ska jaga måste man även kliva upp före soluppgången för att ge sig ut och jaga. Med tanke på hur mycket som krävs för att bli jägare måste det bara vara väldigt roligt eftersom det finns 300 000 jägare i Sverige.
  10. Camping. Att tälta i skogen är det bästa sättet att komma riktigt när naturen, och visst kan det ta ett tag att lära sig att somna ute. Med alla ljud och bara ett liggunderlag att ligga på har man inte samma komfort som man har hemma i sitt sovrum. Men det är som med det mesta en vanesak. När man tillbringat flera dygn i naturen blir alla naturintryck det normala för hjärnan och plötsligt är man på en annan våglängd. Man känner sig avslappnad på ett unikt sätt. Man kan varva ner och gå på upptäcktsfärd i skogen. Men som med jakt är det krångligare. Det kräver speciell utrustning och man ska ha gott om tid. Oftast går det åt en hel helg för en övernattning i skogen. Men det kan vara värt det.