När man sitter på stranden kan det kännas långt till skogen. Men misströsta inte. En god bok förgyller sommardagarna. Här kommer fyra boktips som jag själv har uppskattat att läsa med ett självklart skog och naturtema.

Lika bra att jag tar det i kronologiskt ordning. Först ut är en riktig klassiker som har fått en renässans. År 1854 publicerades essän Walden av Henry David Thoreau. Den kom senare att publiceras på svenska med titeln ”Skogsliv vid Walden”. I boken berättar filosofen Thoreau om hur har flyttat ut i skogen i en liten stuga som han själv byggt. Där bor han under två år, två månader och två dagar. Han livnär sig på bönodling och ett och annat ströjobb. Men den mesta av tiden fiskar han i de små sjöarna och strövar runt i skogarna som omger stugan. Enligt Thoreau flyttade han ut i skogen för att leva ett mer medvetet liv. Boken har blivit populär inom dagens minimalismtrend eftersom Thoreau bara hade det absolut nödvändigaste med sig i skogen.

60 år senare 1914 kommer Dan Anderssons Kolarhistorier ut. Dan Andersson som växer upp i Grangärde finnmark börjar tidigt skriva och intresset är livet i finnmarkerna. Det är en intressant skildring av det hårda och fattiga livet, men även en vördnad för naturens storhet och skönhet. Dan Andersson var verkligen en naturälskare.

Nästa bok är av den Amerikansk författarinnan Cheryl Strayed. På engelska heter boken bara Wild, men på svenska har den fått en undertitel. Vild: hur jag gick vilse och hittade mig själv. I boken berättar Cheryl hur hon efter en trasig barndom får ett problematiskt liv som vuxen, För att komma till rätta med sitt liv bestämmer hon sig för att vandra 1 800 kilometer av den 4 265 kilometer långa Pacific Crest Trail i USA. När hon ger sig av har hon ingen erfarenhet av att vandra, hon har precis blivit hämtad av sin före detta pojkvän hos sin nya kille där hon börjat missbruka heroin. All förberedelse hon gjort har hon hämtat från en guidebok som handlar om Pacific Crest Trail. Hon är minst sagt oförberedd på de strapatser hennes resa kommer innebära. Under vandringen får vi följa hur Cheryl växer och blir starkare både fysiskt och mentalt. Inte minst får vi följa hennes starka upplevelse av att vara ett med naturen.

Sista boken ut är en helt annorlunda bok som handlar om trädens hemlig liv. Peter Wholleben jobbar som skogsvaktare i Tyskland och har samlat all tillgänglig kunskap om hur träd lever i symbios med resten av den natur där de växer. Det är en fascinerande redogörelse för det intrikata samliv som träd har med varandra och med resten av allt liv som finns i skogen. Allt påverkar, insekter, svampar, djur och träd av andra arter och av samma art. Den skog som verkar var vanligast i Tyskland är bokskogar. I Sverige finns dessa bara i södra delarna av landet.  Jag har bara varit i ett fåtal bokskogar men de är verkligen maffiga.